Äitiysneuvola

Äitiysneuvolapalvelut on tarkoitettu lasta odottavalle naiselle ja hänen kumppanilleen.

Suosittelemme neuvolan vastaanotolle tuleville asiakkaille oman kasvomaskin käyttämistä. Ohjeistuksen tarkoituksena on suojata sekä asiakkaita että työntekijöitä koronavirustartunnalta.

Koronavirustilanteesta huolimatta pyritään kuitenkin jatkamaan neuvolatoimintaa melko normaalisti niin pitkään kuin olosuhteet ja henkilöstöresurssit sen mahdollistavat (ei ryhmätoimintaa). Tule neuvolaan vain täysin terveenä ja vietä mahdollisimman vähän aikaan neuvolan odotustilassa. Tämä on erityisen tärkeää infektiotartuntojen minimoimiseksi poikkeustilanteen aikana. Lapsen molemmat vanhemmat ovat tervetulleita äitiysneuvolan ensikäynnille ja synnytyksen jälkeiselle käynnille sekä perheen laajoihin tarkastuksiin äitiys- ja lastenneuvolassa. Muutoin toivomme, että tutkittava henkilö tulee yksin (äitisneuvola) tai yhden vanhemman kanssa (lastenneuvola).

Neuvolaan ei voi tulla jos olet käynyt koronatestissä etkä ole vielä saanut vastausta, tai jos testi on negatiivinen mutta oireet jatkuvat.

Palveluja ovat yksilölliset vastaanotto- ja kotikäynnit sekä perhevalmennus ensimmäistä lasta odottavalle perheelle.

Voit ottaa yhteyttä, kun kuukautiset ovat jääneet pois ja raskaustesti on ollut positiivinen. Raskauden seurantakäynnit vaihtelevat yksilöllisten tarpeiden mukaan. Osa tarkastuksista sisältää terveydenhoitajan tarkastuksen ja osa sekä terveydenhoitajan että lääkärin tarkastuksen. Kumppani on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Neuvolakäynneillä seurataan raskauden etenemistä, ohjataan terveellisten elintapojen omaksumiseen ja tuetaan vanhempia heidän valmistautuessaan lapsen tuomiin muutoksiin parisuhteessa ja perheessä.

Perheen tukemiseksi neuvola tekee tarvittaessa yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa. Äitiyshuolto tukee lasta odottavan perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kaikille äitiysneuvolan asiakkaille tehdään neuvolasuosituksen mukainen lähisuhdeväkivaltakartoitus raskauden aikana helmikuusta 2019 lähtien.

Äitiysneuvolan ensikäyntiajan varaaminen

Oman alueen terveydenhoitajaan kannattaa ottaa yhteyttä jo 6 - 7 raskausviikolla. Raskausviikkojen laskeminen aloitetaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä ja raskaustestin voi tehdä, kun kuukautiset ovat päivän myöhässä. Raskauden ensikäynti äitiysneuvolassa on 8 - 10 raskausviikolla.

Kansalaiset, Lapset ja lapsiperheet
Terveydenhuolto, sairaanhoito ja ravitsemus - Neuvolapalvelut