Suosikiksi

Kirkot Kirkkonummella

Kirkkonummella on useita kauniita kirkkoja, jotka edustavat historian eri vaiheita ja eri aikakausien arkkitehtuuria.

Kirkkonummen kirkko eli Pyhän Mikaelin keskiaikaisen harmaakivikirkko on on koko pitäjän tunnus keskellä kehittyvää keskustan taajamaa. Kirkon lasimaalaukset on tehnyt taiteilija Lennart Segerstråle pitäjän 600-vuotisjuhlaan vuonna 1930. Kirkkoa ympäröi tunnelmallinen kirkkotarha hautamuistomerkkeineen. Myös kirkon yhteydessä sijaitseva uurnalehto on vierailun arvoinen, uurnalehdon on suunnitellut Bey Heng.

Haapajärven puukirkko on pitäjän pohjoisten osien asukkaiden kotikirkko. Kirkko valmistui 1823, kyläläiset rakensivat sen talkootyönä. Myös suurin osa kirkon taideteoksista ja kattokruunuista on lähiseudun asukkaiden lahjoittamia.

Haapajärven hautausmaan yhteydessä on arkkitehti Erich von Ungern-Sternbergin suunnittelema siunauskappeli, joka rakennettiin vuonna 1948, kun pääkirkko ja sen hautausmaa olivat jääneet Neuvostoliitolle luovutetulle Porkkalan vuokra-alueelle.

Upinnimen merikappeli on ensimmäinen Suomen itsenäisyyden aikana rakennettu sotilaskirkko. Se vihittiin käyttöön vuonna 1965. Kappelin suunnitteli arkkitehti Mikko Heliövaara. Kappelin hahmo antaa vaikutelma merta kyntävän aluksen keulasta. Merikappeli sijaitsee varuskunta-alueella ja vierailu vaatii erillisen kulkuluvan.

Leirikeskuksessa Räfsön saarella on talkootyönä rakennettu Pyhän Nikolauksen kirkko.

Masalan kirkko eli Matteuksen kirkko on tämän vuosituhannen ensimmäinen suomalainen kirkko. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Erkki Pitkäranta. Kirkkoon kuuluvan taideteoksen "Virta - Vuori - Kristus" on yhdessä hänen kanssaan toteuttanut taiteilija Jan-Erik Andersson.

Kuvia ja yhteystietoja Kirkkonummella sijaitsevista kirkoista ja muistakin seurakuntien rakennuksista löydätte Kirkkonummen seurakuntien sivuilta. www.kirkkonummenseurakunnat.net

Ota kantaa!