Suosikiksi

Kirkkonummen huiput


- Retkeile lähiseudulle!

 

Kuntamme alueella on poikkeuksellisen paljon hyvin hienoja kalliomäkiä. Tietoa niistä on kuitenkin sangen vähän saatavilla. Moni unohtumaton luontoretki jää tekemättä, kun paikoista ei tiedetä. Usein aivan naapuristosta löytyy harvinaisen hienoja kohteita.

Tämä kirkkonummelaisen Panu Pihkalan laatima kirjoitussarja tarjoaa ytimekkäät kuvaukset kunkin kallioalueen luonnosta ja kiinnostavista yksityiskohdista. Lopuksi annetaan selkeät ohjeet perille löytämisestä. Polkujen lähtöpisteitä on merkitty internetkarttoihin. Kirjoitussarja myös julkaistaan myöhemmin internetissä yhteistyössä Kirkkonummen kunnan kanssa. 

Kunnioitathan luontoa ja maanomistajia!
Suomalaisella on laajat oikeudet liikkua maastossa. Kuitenkin on muistettava kunnioittaa maanomistajia. Monet Kirkkonummen hienoista luontokohteista sijaitsevat yksityisessä omistuksessa olevassa maastossa. Piha-alueille meno ei ole sallittua, ja autojen pysäköintipaikka kannattaa valita huolella. Polkupyörä on kätevä ja ekologinen liikenneväline.

Monet kalliomäistä ovat luonnonsuojelualueita. Jotta niiden ainutlaatuinen luonto säilyisi, on vierailijoiden noudatettava huomaavaisuutta. Saman polun käyttö säästää sammaleita kulumasta. Jäkälät ovat kuivalla säällä hyvin hauraita. Maltillinen äänenkäyttö säästää eläimiä säikytyksiltä – ja kenties antaa vierailijalle tilaisuuden nähdä hieno luontokappale. Alueilla ei ole palveluja, ei myöskään roskakoreja: vanha sääntö kertookin, että minkä jaksat kantaa metsään, jaksat kantaa sieltä poiskin.

Kirjoitussarjan runko
Porkkalanniemen kärjen, Linlon saaren ja Meiko-järven alueista on jo tietoa saatavilla (joskaan ei niistäkään liikaa). Tämä kirjoitussarja esittelee Humaljärven lähistön Urbysbergetin ja Korkbergetin, Peuramaan läheisen Högbergetin, Kasabergetin (Sevalsin kallio) Vårnäsin sillan lähistöllä, Falkbergetin Meikon alueen länsirajalla, Kakarbergetin Koillis-Kirkkonummella (Kauhalan ulkoilualueella) ja Falkmäen Luoteis-Kirkkonummella. Lisäksi esitellään lyhyesti keskustaajaman liepeiden komeita kallioita. Siuntion puolelta voisi tehdä hyvinkin vastaavan kirjoitussarjan: kunta on erittäin rikas kallioalueiden suhteen.

Mistä lisätietoa?
ELY-keskus on julkaissut tieteellisen tutkimuksen Arvokkaat kallioalueet Uudellamaalla (AY 350), joka käsittelee useimpia kirjoitussarjan alueita. Teksti on huomioitu tätä kirjoitettaessa: se ei ole kovin käytännönläheistä, mutta tarjoaa tarkempaa tietoa biologiasta ja geologiasta.

Karttojen suhteen palvelevat Kirkkonummen kunnan karttapalvelu (http://www.kirkkonummi.fi/palvelut/kartat) ja valtakunnallinen kansalaisen karttapaikka (http://kansalaisen.karttapaikka.fi). Artikkeleiden linkit ohjaavat niihin. Tällä hetkellä valtakunnallinen palvelu on enemmän ajan tasalla hakkuualueiden suhteen.

Peruskarttojen numerot on mainittu artikkeleiden yhteydessä. Suunnistuskarttoja saa suunnistusseura Lynxiltä, www.lynx.fi. Meikon alueesta on julkaistu kätevä yhdistelmäkartta (peruskarttapohja), jota on ollut saatavilla Kirkkonummen Info-kirjakaupasta.

Ohjattuja retkiä eri puolille järjestää Kirkkonummen ympäristöyhdistys yhteistyössä kansalaisopiston kanssa (http://www.sll.fi/uusimaa/kirkkonummi).

Osa 1 Urbysberget - vuori kahden järven välissä

Osa 2 Korkberget - valtava louhikko ja järvimaisemia

Osa 3 Falkberget - metsäaava ja merinäköala

Osa 4 Kasaberget (Sevalsin kallio) - näkymä Espooseen asti

Osa 5 Kakarberget - kiipeilijöitä ja retkimaastoja

Osa 6 Falkmäki - korkealla kolmen kunnan yllä

Osa 7 Hemträsketin kallio - Neidonkallio ja keskustan pohjoispuolen huiput

Bookmark and Share
Ota kantaa!